top of page

TIJ mı? CIJ mı?

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2022


Sürekli püskürtmeli cihazlar diğer ismiyle ink jet (CIJ), üreticilerin endüstriyel işaretleme ve kodlama için yıllarca tercih ettiği çözüm oldu, fakat yakın geçmişte Termal mürekkep püskürtücü teknoloji diğer ismiyle Termal inkjet (TIJ) alanındaki ilerlemelerle bu alışkanlığı ve durumu değiştirmeyi gerçekleştirmektedir.


CIJ'le pek çok uygulamada ve tüm yüzeyler üzerinde yüksek hızlarda baskı yapılabilmektedir.


Endüstriyel kodlama alanında bunun dışında da farklı teknolojiler ile çözümler oluşturulabilmektedir. Örneğin Lazer, Termal Transfer (TTO), Drop on Demand (DOD), Print and Apply (PA) ve Termal inkjet (TIJ). Son yıllarda Termal ink jet teknolojisi çok ilerleme kaydetmiş olup, CIJ'in piyasadaki yaygınlığını güvenilir teknolojisi ile zorlamaktadır.

Birlikte kıyaslayalım…

BASKI HIZI

TIJ sistemler, CIJ sistemler gibi yüksek hızlı üretim bantlarında çalışabilirler fakat en önemli fark TIJ sistemlerin sunduğu yüksek baskı kalitesidir. TIJ cihazlar, (300dpi, 600dpi) baskı yoğunluğunda çalışabilmektedirler.

BAKIM

TIJ baskı cihazları sıfır bakım ve asgari temizlik gerektirir. Bir sorun olduğunda tek yapmanız gereken mürekkep kartuşunu değiştirmektir ve bu birkaç saniyenizi alır. CIJ baskı cihazları çok daha karmaşıktır. Eğitimli teknisyenlerce sık sık temizlik ve düzenli bakım yapılmasını gerektirir, bu da üretimdeki duruş süresini artırmaktadır.

ÇEVRE DOSTU

Tüm CIJ cihazların ana tüketim malzemesi MEK (Metil Etil Keton) solventir. Cihaz çalıştığı sürece bu solvent buharlaşır ve her saat ortalama olarak 5-7 ml'si bulunduğu ortama salınır. TIJ cihazlar, minimal solvent kullandıklarından daha güvenli bir iş yerinin oluşturulmasına yardımcı olurlar. TIJ baskı cihazları, CIJ'li seçeneklere göre %90'e varan oranda daha az enerji tüketirler.

KULLANIM KOLAYLIĞI

CIJ cihazlar, karmaşık makinelerdir, hareketli birçok parçaya sahiplerdir (sirkülasyon pompa, valfler, filtreler, emme manifoldu, deflektör v.s) cihazların bakımlarının yapılması için eğitimli teknisyenlere ihtiyaç vardır. Buna karşılık, TIJ baskı cihazları çok basit kullanımı kolay ve servis gerektirmeyen cihazlardır. Her şey bir kartuşun değiştirilmesiyle doğru orantılıdır.

KOMPAKT

CIJ cihazlar; yazıcı kafası, hortumu, fotosel mekanizması, mürekkep ve solvent tankları ile üretim alanınızda oldukça yer kaplamanın yanında dağınık bir görünüm sergilemektedirler. TIJ sistemler kompakt (derli toplu) bir görünüm sunmanın yanında kartuşla çalışmanın avantajı sebebiyle boyutları oldukça küçük olup, her türlü üretim bandında kolaylıkla işlevselliğini sunabilmektedirler.

GÜVENİRLİK

Bakım, onarım ve temizlik, TIJ sistemleriyle karşılaştırıldığında CIJ sistemlerinde daha uzun durma süresini ifade etmektedir. Ayrıca CIJ baskı cihazlarını başlatmak ve sonlandırmak dakikalar almaktadır, bu nedenle kullanıcılar bu durma süresinden kaçınmak için onları sıklıkla gün boyu çalışır durumda tutmaktadırlar. TIJ baskı cihazlarını çalıştırmak ve kapatmak saniyeler alır, bu yüzden kullanıcılar onları gerektiği zaman açıp kapatırlar. Bu durum operatörler için önemli bir güvenilirliktir.

İŞLETME MALİYETİ

TIJ, ekonomik bir seçimdir. Bakım gerektirmeyen tasarımı sayesinde pahalı bakım sözleşmelerine gerek yoktur. Bir TIJ mürekkep kartuşu, değiştirilmesi gerekinceye kadar yaklaşık 400K-500K'ya varan baskı sayısına ulaşabilir. CIJ daha uygun maliyetli bir seçenek görünüyor gibi gözükse de TIJ sistemi karşısında bir CIJ baskı cihazının işletme masrafları hesaplanırken üretimdeki çalışma süresi de göz önüne alınmalıdır. Bu konuyu daha detaylı olarak TIJ-CIJ işletme maliyet kıyaslaması bloğumuzdan inceleyebilirsiniz.

BASKI YÜZEYİ

TIJ baskı cihazları, Kraft, plastik, cam ve metal de dahil neredeyse her yüzey üzerine yüksek çözünürlükte sonuçlar vermektedir.

Ne dersiniz?

TIJ baskı cihazları hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin.


6 görüntüleme0 yorum
bottom of page